Am promis că revin cu jocuri potrivite pentru copiii anxioși așa că, iată aici unul dintre ele.
Jocurile de rol – jocuri de încredere – Iepurașul Împiedicat
Se pot pune în practică acasă, cu întreaga familie sau chiar și la grădiniță ori cu bunicii. Cum se joacă? Există mai multe variante. Una dintre ele ar fi ca jucătorii să intre, pe rând în rolul Iepurașului Împiedicat. O altă variantă este cea în care toți jucătorii sunt niște iepurași împiedicați. Oricum ar fi, în general e de preferat ca cel mic să fie „voinicul“, în vreme ce adultul devine „împiedicatul“.
Adultul în rolul principal
Vaaai, ce împiedicat sunt! Nu pot nici măcar să mă ridic! Ăăă!! Auch!
Copilul poate interveni sau poate sta pur și simplu deoparte, caz în care cu siguranță se va tăvăli pe jos de râs. În situația în care apare o „criză de râs” din partea copilului să știți că se întâmplă, cel mai probabil, o descărcare emoțională intensă. Așa că, spuneti-vă în gând: „Hei, ce bine că ai rezistat atâta timp să te joci, deși a fost atââât de obositor!“. Așteptați-vă ca cel mic să râdă de adultul prostuț – fapt care va contribui la creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii.
Copilul în rolul principal
Atunci când cel mic este Iepurașul Împiedicat, vă recomand să îl încurajați, să fiți uimiți de cât de bine se descurcă și chiar să folosiți laudele.
Wow, ce iepuraș puternic! Ia privește: cade și el uneori și apoi se ridică! Pfff ce voinic și isteț mai este!
Vă sugerez să folosiți cuvintele de încurajare precum laudele doar in timpul jocului. Studiile de specialitate confirmă faptul că, folosite des, laudele și recompensele scad în timp frecvența apariției comportamentului pozitiv. Adică, cel mic va gândi cam așa:
Degeaba îmi dai o bomboană după ce îi salut pe adulți. M-am săturat de bomboanele tale, așa că nu îi mai salut oricum!
Jocurile de rol cu accent pe cele de putere sunt amuzante, ușor de pus în practică (nici măcar nu necesita recuzită) și cu efecte foarte faine pe termen lung! Totuși, asigurați-vă că, la încheierea jocului, toată lumea își iese din rol. În cazul în care nu doriți să vă jucați o zi întreagă de-a iepurele sau pisica, vă recomand să setați de la început o limită de timp, în funcție de disponibilitatea proprie. Ca sfat general, respectați limitele de timp, altfel cel mic va ști că poate mereu „să mai tragă de mama“, că oricum cedează în final și se mai joacă puțin. Doar că puținul de azi, cu puținul de mâine, se acumulează în timp și obosește. Iar apoi nu mai știți cum să „vi-l luați de pe cap“.
Ooo, da, era să uit: puteți să vă așteptați ca un copil creativ să îl ceară pe Spiderman sau pe Batman în locul Iepurașului ori să vină cu tot felul de idei care să vă surprindă. Este în regula, îmbinați-le cu propriile reguli și va ieși un joc personalizat foarte fain!
Până data viitoare, spor la joacă și multă creativitate!
Sursa foto: https://eu.clipdealer.com
Hermina Popa
Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator