AFIRMAȚIILE POZITIVE – cum funcționează?

by herminapopa

Cu siguranță ai mai auzit câte ceva despre afirmațiile pozitive. Unele persoane sunt absolut fascinate de acestea, în vreme ce altele le evită, spunând că nu poți gândi pozitiv non-stop. Ei bine, pentru că anumite aspecte sunt interpretate ușor eronat, am ales să povestesc astăzi cu voi despre cum să punem în practică afirmațiile pozitive astfel încât să funcționeze.

CE ESTE O AFIRMAȚIE POZITIVĂ?

Orice gând de-al tău este o afirmație: pozitivă sau negativă. O afirmație pozitivă este un gând frumos, o percepție caldă despre tine sau despre orice om, fenomen, activitate sau chiar obiect din jurul tău. Noi ne facem afirmații zilnic. Toate gândurile noastre sunt niște afirmații. Doar că, încă din copilărie, ne-au fost semănate multe gânduri negative pe care mintea noastră le rulează chiar și acum, în prezent. Dacă ne dorim să le schimbăm, un prim pas ar fi identificarea lor și înțelegerea propriului trecut, iar apoi (sau chiar concomitent) crearea noii realități prin semănarea unor gânduri frumoase în mintea noastră subconștientă, prin repetiție. Iar acest lucru este posibil și cu ajutorul afirmațiilor pozitive. Haide să mergem și mai departe și să aflăm cum trebuie folosite ele astfel încât chiar să dea roade.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Studiile arată faptul că în 21 de zile putem spune că ne-am obișnuit suficient de mult cu adoptarea unui nou comportament sau gând. Astfel, afirmațiile trebuie repetate cel puțin pe o perioadă de 3 săptămâni. Dacă vă gândiți acum „Bine, bine, dar cât le fac?”, am să vă spun că o afirmație se poate face până la un an de zile. Depinde mult de legătura dintre realitate (cine cred eu că sunt acum) și dorință (cum îmi doresc să devin). Dacă, de pildă, vorbim despre o persoană care nu se respectă deloc pe sine, ba chiar se urăște, este firesc ca o afirmație pe iubirea de sine să funcționeze mai dificil decât în cazul unei persoane care are o stimă de sine mai mare.

CUM SE CREEAZĂ O AFIRMAȚIE POZITIVĂ?

Dacă ne dorim să avem parte de schimbări radicale, începând de la zero, este recomandat să pornim la drum cu o singură afirmație. Acesta este și farmecul afirmațiilor: este exact opusul părerilor generale (cum să folosim 1000 de gânduri pozitive pe minut). Aflați mai jos cum ar trebui să fie afirmațiile:

  • SCURTE – o afirmație să conțină în jur de 7 cuvinte (în mod fiziologic, noi suntem mai atenți dacă primim informație mai puțină);
  • CLARE – să le înțelegem;
  • CREDIBILE – să le putem crede cu ușurință, să nu fie o dorință pe care creierul nostru percepe că ar putea să o atingă cu greu (în acest mod, va respinge convingerea pe care noi vrem să o plantăm în subconștient);
  • POZITIVE – fără a conține cuvântul „NU” (le facem mereu la pozitiv, ca și cum deja am fi sau am avea acel aspect pe care ni-l dorim și pentru care lucrăm prin afirmații);
  • LA PREZENT – întotdeauna afirmațiile se fac la timpul prezent, astfel încât creierul să înceapă să se identifice cu noua realitate pe care noi dorim să o realizăm.

CÂND ȘI CUM LE APLICĂM?

Sunt două variante temporale (eu le recomand pe ambele într-o zi): dimineața și seara. În acele momente ale zilei, aflăm din neuroștiințe că al nostru creier se află în undele teta, specifice stării de hipnoză. Gândiți-vă că orice îi oferim minții noastre înainte de culcare și chiar după trezire, aceasta absoarbe ca un burete și informația ajunge până în subconștient. Adică, repetată de-a lungul timpului, devine o convingere de-a noastră despre sine, oameni sau viață, în general. Așa că, să ne uităm seara la știri sau să repetăm de 21 ori o afirmație frumoasă pentru minte și suflet, sunt două opțiuni total diferite (mai ales pentru mintea noastră). Ce alegem să facem, depinde doar de noi.

Un alt aspect extrem de important atunci când folosim afirmațiile pozitive este modul în care le spunem. Orice modalitate de repetiție ne alegem, este bine să știm de ce e musai să procedăm în acest fel: pentru că, din nou, creierul are nevoie să fie atent la ceea ce noi vrem să absorbim până în adâncimea subconștientului. Așadar, le putem scrie, spune cu voce tare (chiar și în oglindă), dar, cel și cel și ceeel mai important: să le simțim! Dacă eu spun că mă iubesc pe mine, dar sunt cu capul plecat, cu umerii lăsați și cu deznădejde pe chip, nu am cum să-i transmit creierului meu mesajul că îmi doresc schimbarea. Dacă ne dorim schimbarea mentală, aceasta trebuie să aibă loc concomitent cu cea fizică. Modul în care gândesc trebuie să coreleze cu felul în care mă simt. Altfel, cât timp gândirea și corpul vorbesc limbi diferite, rezultatele vor fi pe măsură. În orice caz, atenția noastră trebuie să fie extrem de orientată pe afirmație, atunci când o rostim. Mai jos am să vă las un exemplu de afirmație pozitivă, pe care o puteți face începând chiar din această seară.

EU SUNT DINTOTDEAUNA SĂNĂTATE MIRACULOASĂ

am oferit-o ca exemplu în mod special acum, în această perioadă de pandemie

Cât timp noi credem că suntem sănătoși, așa vom fi și așa să fie!

Cu drag, pentru voi, Hermina

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment