Copiii se vindecă prin părinți

by herminapopa

Furie, frică, tristețe, anxietate… Emoții. Emoții normale și, totuși, uneori dăunătoare. Vinovatul? Educatoarea, școala, grădinița, ceilalți copii sau chiar el. Cel mic. Că așa-i el.

Emoțiile dificile la copii

Acele trăiri negative am spus-o de mai multe ori și o repet – sunt normale. Problema? Faptul că nu le acceptăm și chiar le exagerăm uneori chiar noi, ăștia mari. Ce se întâmplă apoi? Ele cresc și tot cresc, până când devin disfuncționale. Adică, afectează viața de zi cu zi a copilului. Nu mai vrea la grădi, la școală, nu mai socializează, plânge mult, e mai închis în el sau face crize de tantrum. Aceste reacții sunt prezente în rândul multora dintre copii. Dacă sunt acceptate și gestionate ca atare, felicitări acelor persoane care procedează astfel!

De ce ne e greu să le acceptăm „defectele”?

Deși unii le acceptă copiilor acele emoții dificile, sunt foarte multe persoane care îmi spun:

Nu e normal să plângă atâta. Nu-i sănătos!

Atâta se enervează, că mă scoate din sărite!

Nu știu ce-i cu ea, nu salută niciodată!

Ne e dificil să le acceptăm, pentru că le avem și noi, undeva. Exprimate sau nu, le avem. Deși poate e frustrant, ele fac parte din noi. Atunci când părinții își înțeleg propriile traume emoționale și se acceptă pe ei înșiși în întregime, este mult mai ușor să își înțeleagă copiii. Apoi soțul. Partenerul. Prietenii. Și așa mai departe. Așadar, emoțiile negative ale celorlalți care te activează (îți trezesc și ție o reacție în corp – furie, teamă, tristețe) se află undeva în interiorul tău. Altfel, nu le-ai percepe ca fiind dăunătoare. Ba din contră, le-ai putea accepta și depăși împreună cu piticul. Pentru că rezolvăm acele exerciții despre care cunoaștem rezolvarea.

Provocare

Dacă ești părinte sau lucrezi cu copii, te provoc să faci următorul exercițiu. Cât de des posibil, observă-te. Observă-ți corpul. Observă-ți emoțiile. Ești mereu vesel? Ești mereu zen? Cred că deja știm amândoi răspunsul. Ei bine, așa sunt și cei mici. Iar dacă te observi pe tine și îți accepți acele trăiri „rele” care vin din când în când la tine-n corp, vei vedea cu câtă ușurință le vei putea accepta și la ceilalți.

  1. Observă-ți corpul
  2. Acceptă emoția
  3. Descarcă emoția
  4. Schimbă tiparul!

Până data viitoare, toate cele bune!

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Sursa foto: https://kidshelpline.com.au

Leave a Comment