Zi de zi vorbesc cu femei în terapie sau în cadrul cursurilor mele. Sunt obișnuită să întâlnesc femei care nu mai știu cine sunt, care simt că s-au pierdut, că nu se regăsesc, că nu mai știu ce să facă.
„Hermina, spune-mi te rog ce să fac” – sunt cuvintele pe care poate le aud cel mai des de la clientele mele. Îmi place când primesc aceste întrebări, dar nu pentru că mă bucur de suferințele clientelor mele, ci pentru că acestea au încredere în mine, să-mi ceară ajutor… Iar a cere ajutor, după părerea mea, este unul dintre cele mai mari acte de curaj. Acum, astăzi, aici, pe blogul meu, vreau să te ajut și pe tine, dacă și tu îți dorești acest lucru, astfel încât îți propun să vedem ce ai putea tu să faci, pentru a fi (mai) bine cu tine.
Când are o femeie nevoie de ajutor?
Femeia simte cel mai bine când anume are nevoie de ajutor. Ea știe. Doar că uneori îi este greu să ceară acel ajutor. Cu toate acestea, nicio femeie nu este de condamnat pentru așa ceva. Noi avem chiar și dreptul de a ne asculta fricile și insecuritățile. Așa că, vă propun să aplicați următorii 3 pași atunci când vreți să reintrați în echilibru cu voi:
1. Exprimă-ți emoțiile. Nu există emoții bune sau rele. Emoțiile pur și simplu există. Atunci când simți că nu ai curaj să ceri ajutor sau că ai orice fel de stare negativă, primul lucru pe care îl poți face este să conștientizezi la nivel mental gândurile pe care le ai, apoi starea pe care o simți, iar în final să o eliberezi pe aceasta din urmă. Adică, să vorbești (chiar și de una singură) sau să scrii despre ceea ce simți. Ascultă-ți nevoile și începe să le îndeplinești. Mai multe exerciții și idei despre cum te poți elibera de stările negative găsești în mini-ghidul de Senzualitate și Sexualitate (click aici) scris de mine.
2. Poartă mai des rochii. Femeia nu poate fi în echilibru cu ea dacă nu se ocupă și de feminitatea din interiorul ei. Feminitatea, practic, ne ajută enorm să ne (re)conectăm chiar și cu stările noastre, iar apoi să le eliberăm mai ușor de ele. Feminitatea înseamnă să fim conștiente de noi, să fim în contact cu corpul și să lăsăm să curgă prin noi tot ceea ce simțim, iar rochiile ne ajută în acest sens. Purtând mai des rochii, corpul nostru se va simți mai liber, mai ușor, iar noi vom fi mai conștiente de fluiditatea din noi, nemaivorbind despre faptul că ne conectăm și cu energia Mamei Pământ.
3. Fii recunoscătoare pentru ceea ce ești deja! Sunt sigură că poți găsi nenumărate motive pentru care să îți mulțumești ție, însăți. Atunci când eu nu mă simt bine în pielea mea, când am stări de anxietate, tristețe sau furie, după ce conștientizez ceea ce simt și gândesc, îmi duc atenția cel puțin pe câteva motive de recunoștință față de viață, dar și față de mine.
De ce față de mine? Pentru că atât de ușor ne este să vedem binele în afara noastră și, Doamne, greu mai e câteodată să-l vezi la tine. Practicând acest exercițiu, vei observa cum tu nu ești deloc „defectă”, iar ceea ce simți nu este chiar catastrofal. Pur și simplu este mai ușor să te schimbi dacă vezi și motivele frumoase din viața ta, motive care deja există!
Nu în ultimul rând, amintește-ți să nu pui presiune pe tine. Chiar dacă încă nu reușești să îți gestionezi așa cum ai vrea stările, să știi acest lucru nu este deloc rău sau greșit. Acceptă-ți propriul ritm și, mai ales, acceptă-te!
Cu drag,
Hermina
Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator
