Respirația, un mister?

by herminapopa

Din multele părți ale corpului nostru există un instrument pe care cu toții îl deținem și care, știu, nu e atât de palpabil, însă îl simțim. Îl folosim cel mai probabil înainte de concursuri, în momente stresante din viața noastră sau după ce depășim un anumit conflict emoțional. De fapt, am greșit. Pe-acest instrument îl folosim mereu! Totuși, el este un mister, fiindcă, dacă este folosit constant, aduce beneficii numeroase pentru sănătatea noastră fizică și emoțională.

Așa cum cel mai probabil ai ghicit deja, este vorba despre respirație instrumentul misterios al corpului nostru.

Conștientizarea respirației

În ritmul hai-hui al vieții noastre niciodată nu uităm să respirăm, însă uităm să conștientizăm că respirăm. Cu toții am primit acest dar minunat și care, prin simplitatea sa, este extrem de complex. Respirația este un mecanism prin care ne putem enerva mai ușor, calma mai repede sau vindeca de traumele trecutului într-un mod mai simplu, mai rapid. Dacă și cum folosim acest mister, rămâne la alegerea noastră.

Să conștientizăm că respirăm înseamnă să fim pur și simplu atenți la modul în care respirația noastră are loc. Fără să o modificăm – doar o observăm. Această practică este folosită și atunci când vrem să ne conectăm cu momentul prezent, și atunci când vrem să medităm sau, așa cum îți spuneam, să ne enervăm ori să ne calmăm. Conștientizarea este primul pas spre orice. Iar în cazul respirației, nu putem vorbi despre tehnici de respirație până când nu știm ce e aia, când și cum o face corpul nostru. Așa că, reține: începe din acest moment să îți observi respirația.

În momentul în care începem să fim conștienți de modul în care respirăm, ceva miraculos se produce cu noi. Pilotul acela automat (despre care am vorbit și în alte articole și live-uri de pe Facebook atunci când îți spuneam cum să începi să îți schimbi gândurile) se oprește! BUM! Îl demontezi total. „N-ai cum” să le mai dai forță gândurilor pesimiste atunci când te conectezi cu propria respirație. Și, brusc, te conectezi cu momentul prezent, cu tot ceea ce există, de fapt.

Este foarte important să îți menții atenția pe respirație măcar 4-5 minute (ca să se și producă niște schimbări chimice în corpul tău) și să repeți acest exercițiu de 3 ori pe zi. Persoanele cu care lucrez au învățat că exercițiile de respirație nu se fac doar ca să scapi de traume sau atacuri de panică. Exercițiile de respirație se fac, în primul rând, pentru a te conecta cu TINE. Punct. Aaa, că apoi vin și beneficii la pachet, este firesc!

Respirația conștientă

Știu, seamănă cu conștientizarea respirației, doar e tot ceva legat de conștient. Totuși, respirația conștientă se referă la a începe să respiri într-un mod anume. Există zeci de tehnici de respirație (dacă te interesează mai multe informații pe acest subiect, dă un search pe Google, caută tehnici de respirație sau fii pe fază pe când voi posta următoarea recenzie despre o carte bestială legată de acest subiect), iar dintre toate, eu recomand mereu și mereu respirația în 4 timp.

  • INSPIRĂ – până numeri la 4
  • ȚINE-ȚI RESPIRAȚIA –până numeri la 4
  • EXPIRĂ – până numeri la 4
  • ȚINE-ȚI RESPIRAȚIA – până numeri la 4

*Am scris 4 timpi în loc de 4 secunde, fiindcă poate în acest moment îți e ușor să numeri mai lent până la 4, iar dacă ești mai stresat, s-ar putea ca timpul numărătorii până la 4 să dureze mai puțin.

Deci avem timpi în loc de secunde, așa că folosește-i cum ți-e mai comod. Pe măsură ce îți vei cunoaște tot mai bine corpul și felul în care acesta respiră, vei putea mări timpul numărătoarei sau pur și simplu să numeri până la 5 în loc de 4, apoi până la 6, 7 și tot așa. Dar, atenție! Nu te forța! Deși avem niște exerciții (pe bună dreptate), NU facem concurs de respirație!

Beneficii?

O grămadă. Ca să nu intru în multă biologie, vreau doar să înțelegi că atunci când suntem atenți la modul în care respirăm și ne alegem anumite tehnici pe care să le practicăm regulat, acestea dau roade, în timp. De la îmbunătățirea posturii corpului, întărirea mușchilor abdominali, facilitarea formării de noi rețele neuronale, până la schimbarea gândirii și a emoțiilor. Cel mai mare beneficiu, după părerea mea, este faptul că ne conectăm cu prezentul. Ieșim din gălăgia mentală și accesăm o parte din Ceea ce Suntem cu Adevărat. Trăim o părticică din Eternitate.

Cred că respirația rămâne un mister, pentru că, degeaba știm informații multe despre ea dacă nu-i și testăm potențialul.

Sper că ți-am stârnit dorința de a începe să conștientizezi cum respiri, iar apoi să aplici zilnic respirația în 4 timpi la fel cum te hrănești. Fiindcă respirația, afirmațiile sau meditația sunt toate hrană pentru suflet și spirit.

Deci… Tu cum respiri acum?

Cu drag, pentru voi, Hermina

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment