Până când am început să lucrez și eu cu mine, credeam că sunt o fire prea sensibilă, plângăcioasă și chiar slabă din punct de vedere emoțional. Totuși, am fost surprinsă să văd, de-a lungul timpului, cât de multe femei au exact aceeași părere despre ele, astfel încât nu mi-a fost deloc greu să le înțeleg. Dar haideți să înțelegem mai bine de unde vine această sensibilitate a unora dintre noi și dacă este sau nu o problemă.
Ce este, de fapt, sensibilitatea?
Psihologii ar spune că sensibilitatea descrisă de unele persoane ține mai degrabă de anxietate. Atât copiii, cât și adulții care par „sensibili” au, de fapt, diferite stări pe care nu știu și, implicit, nu pot să le gestioneze.
Astfel, ajungem la concluzia că sensibilitatea este doar o parte din noi care se manifestă uneori, însă nu ne caracterizează în totalitate. Dacă înțelegem că această latură a noastră ține pur și simplu de niște emoții, noi putem ajunge să le gestionăm pe acestea din urmă mult mai ușor, fără să ne mai luptăm cu propria persoană…
Este o problemă faptul că sunt sensibilă?
Așa cum îți spuneam mai sus, tu nu ești în totalitate sensibilă, ci doar ai această latură care, într-adevăr, poate fi mai pronunțată la unele femei, însă care nu reprezintă o problemă, decât în cazul în care ea rămâne nevăzută și negestionată.
Este esențial să identificăm laturile noastre vulnerabile și să începem să facem ceva cu ele, să le acordăm pur și simplu atenție, fiindcă altfel, toate aceste părți din interiorul nostru vor face tot posibilul pentru a se simți văzute, băgate în seamă, deci pentru a primi atenție.
Putem să ne considerăm norocoase dacă suntem mai sensibile?
Feminitatea este deseori asociată elementului apă, astfel încât aceasta ne duce cu gândul la curgere, exprimare, fluiditate. Dacă noi nu ne lăsăm trăirile să se exprime, acestea devin automat blocaje la nivel psihic și energetic în corp.
Prin urmare, femeile care își exprimă stările, chiar și pe cele mai neplăcute (negative), tind să fie mai feminine, spre deosebire de cele care țin totul în ele și nu își exprimă aproape deloc trăirile. Totuși, este important să reținem faptul că orice femeie are nevoie să știe cum să se elibereze de trăirile ei, astfel încât să nu stea prea mult în acea „sensibilitate”, pentru că niciun exces nu este sănătos.
Îți recomand să apreciezi această latură a sensibilității din tine, să o recunoști precum o parte care ține de feminitatea ta, însă să o și gestionezi. Acțiunea este cea care face diferența!
Dacă vrei să afli cum poți să lucrezi cu emoțiile tale negative, Mini-ghidul meu de Senzualitate și Sexualitate te va ajuta în acest sens. Aruncă o privire peste el aici: https://bit.ly/3tQSnA4 sau programează-te la o sesiune individuală de terapie. Orice ai alege, fă în așa fel încât să fii bine cu tine!
Până data viitoare, toate cele bune!
Hermina Popa
Psiholog & Coach
