Cum ne pregătim de grădi?

by herminapopa

Începutul grădiniței vine cu multe provocări pentru părinți, copii și educatori. Tocmai de aceea, e important să știm la ce să ne așteptăm atunci când se apropie întâlnirea (sau reîntâlnirea) cu clădirea veselă și plină de desene colorate, miros de copilărie, plânsete și multe râsete, toate la un loc! Sinceritatea față de cel mic, empatia, acomodarea la noul program și satisfacerea anumitor nevoi în funcție de fiecare copil în parte, sunt doar câteva idei care te vor ajuta să-l pregătești pe prichindel de grădi!

Ți-am pregătit mai jos toți pașii necesari pe care merită să îi pui în practică dacă și la voi în familie urmează să înceapă grădinița!

Povestește cu el despre grădi, nu evita subiectul!

Dacă nouă, adulților, nu ne place să fim mințiți, de ce am crede că le-ar plăcea lor, copiilor? Sau ce, ei nu sunt „oameni mari”? Ei bine, sinceritatea este, după părerea mea, cea mai importantă unealtă în relația pe care o ai cu copiii. Bine, nu mă refer aici la minciunile albe, ci la acele păcăleli care nu fac altceva decât să sporească eventuala anxietate a micuților precum și neîncrederea în familie.

Lucrez de câțiva ani cu copii și observ adesea părinți care pleacă pe furiș că doar nu se prinde ăla mic (really?!) și alții care zic că vin imediat după pitic și că nuuu, tu nu trebuie să dormi aici, vine mama în 2 minute înapoi! Aha, good luck educatoarelor acestor copii!

Așa că, dragii mei, fiți sinceri cu micuții voștri! Iubirea este cel mai pur și vindecător sentiment, trebuie doar să prindeți încredere în voi, iar mai apoi în omuleții voștri pentru a lăsa acest feeling să se și manifeste cu adevărat. De multe ori, din cauza fricii, inventăm povești legate de grădi pe care nici măcar noi nu le credeam când eram mici! Tocmai de aceea, le recomand mereu părinților să discute sincer cu copiii lor și să le prezinte adevărul gol-goluț, într-un mod cât mai plăcut posibil. Poate că te întrebi CUM să faci asta?

Ei bine, eu îți recomand să folosești și diverse materiale educative, îmbinate sau atent alese, în funcție de nevoile copilului tău.

Cărticele drăguțe legate de grădi

O carte pe care tocmai am descoperit-o, nu am răsfoit-o încă, dar de-abia aștept să intru în posesia ei și să o descopăr!
O am, am folosit-o împreună cu mai mulți copii și o recomand cu drag! Conni este un personaj cu care nu ai cum să nu te identifici!

Jocuri având ca temă grădinița

Acest joc l-am folosit chiar și cu copii care mergeau la școală, pentru că voiau neapărat să-mi arate ce fac ei acolo, pe imagini! (mai greu cu imaginile care ilustrau somnul de prânz – haha)
Îl recomand mai ales în cazul acelor copii care nu povestesc aproape nimic de la grădi!

Cartonașe educative

Învățarea rutinelor este esențială pentru copii! Știu ce am de făcut, am mai mult control, sunt mai fericit!

Toate articolele educative de mai sus le găsești pe site-ul www.jucarii-vorbarete.ro , alături de multe alte materiale utile pentru copii! Le recomand mereu cu mare drag, pentru că am încredere!

Apropiați-vă și mai mult de grădi!

Discuții libere, seara în pat, despre tot ce ne place și ce nu ne place la grădi, despre temeri și curiozități.

Plimbări efective în jurul și în interiorul grădiniței (dacă se poate), astfel încât copilul să se familiarizeze cu locația propriu-zisă.

Desene realizate împreună cu cel mic despre grădiniță:

Ia să vedem, cum îți imaginezi tu că va arată grădinița ta atunci când te vei întoarce la ea? Dar copiii? Și doamnele educatoare?

SFAT: Copilul poate fi provocat să deseneze, însă e important să fie lăsat să realizeze desenele după propriul său plac, astfel încât să exteriorizeze tot ce e pozitiv și negativ la el în suflet și în minte.

Empatizează!

Așteaptă-te să spună că nu vrea să meargă, că îi va fi dor de tine ori că nu va împărți nicio jucărie acolo! E normal, își dorește ca tati să fie doar al lui, mami să nu plece niciodată la serviciu, iar el să rămână pentru totdeauna alături de jucăriile lui și de toate obiectele de care (crede el) nu se va despărți nicicând!

Din punct de vedere psihologic, toate aceste nevoi sunt normale. Nu te panica, nu va rămâne mereu așa! Momentan, arată-i că-l înțelegi (empatizând cu el), acceptă-l așa cum e, cu toate emoțiile acelea grele la un loc și fii sincer! Dacă tu ai încredere în el și îi arăți asta, crede-mă, și el va avea încredere în tine și nu-ți va ascunde nimic! Sau, aproape nimic…

Acomodarea la noul program

În cazul în care v-ați făcut de cap în această vară și ați ieșit din ritmul de grădi, schimbați treptat rutina astfel încât să fiți din nou în rând cu lumea. Poate e nevoie să îl culci mai devreme, să îi mai diversifici hrana sau, de ce nu, să îl scoți mai des în parc – dacă i-a lipsit socializarea pe timpul verii, grăbește-te și scoate-l într-un loc cu mai mulți copii!

Cheia implementării noului program este să faci totul treptat. Altfel, dacă schimbarea va fi prea bruscă, riști să te întâlnești cu tantrumuri neașteptate sau cu alte crize existențiale cărora nu le vei da de capăt. Știu, știu, am exagerat. Nu te vei întâlni decât cu tantrumuri neașteptate, nu și cu crize existențiale.

Nevoile individuale

Descoperă-l pe piticul tău și află care îi sunt nevoile sale unice, ce îl diferențiază de ceilalți! În funcție de asta, vei putea să mai adaugi mici modificări până la începerea grădiniței. De pildă, poate al tău copil se desparte mai greu de tine decât o fac ceilalți copii (pe care îi vezi tu). Astfel, îți sugerez să începi de pe acum să îl lași singur cu alte persoane – în afară de tine – procedând la fel ca la grădiniță.

Practic, e bine să descoperi din timp care sunt posibilele reacții ale micuțului tău la despărțirea față de figura de atașament, dar și la introducerea altor activități specifice grădiniței (ex: somnul de la prânz, hrănitul sau joaca în colectivitate). Știind cum reacționează piticul, vei putea să pui în practică sfaturile de mai sus într-un mod cât mai personalizat- pentru că toți suntem diferiți!

În speranța că articolul meu te va ajuta cu acomodarea la grădi, aștept să lași un comentariu despre cel mai sănătos mod în care consideri tu că se face despărțirea de cel mic dimineața, la grădiniță. Cele mai bune sugestii vor apărea în următorul articol, cu numele autoarelor adăugate!

Până data viitoare, numai gânduri bune!

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Sursa foto: www.fondationdianehebert.org

6 comments

Ce să faci atunci când copilul tău încă plânge și nu vrea la grădi sau la creșă? - Hermina Popa septembrie 28, 2019 - 08:21

[…] pași pentru acomodarea celui mic la creșă sau la grădi, pași pe care i-am descris amănunțit aici , îți mai recomand doar să ai încredere în tine și în copil! Trece, totul trece, dar pentru […]

Reply
HarryWog mai 12, 2024 - 09:01

Очень важные события подиума.
Абсолютно все эвенты всемирных подуимов.
Модные дома, торговые марки, гедонизм.
Самое лучшее место для стильныех хайпбистов.
https://femalemoda.ru/

Reply
Petermex mai 14, 2024 - 09:15

Самые важные новости индустрии.
Все события лучших подуимов.
Модные дома, лейблы, высокая мода.
Самое приятное место для стильныех людей.
https://breakmoda.ru/

Reply
JeffreyWah mai 23, 2024 - 03:38

Fashion, luxe, travel
The best style site for hypebeasts and cute people.
Fashion news, events. Last collections, collaborations, drops.
https://dubai.luxepodium.com/

Reply
PodiumHM mai 28, 2024 - 18:33

Все актуальные события мира часов – последние модели известных часовых домов.
Абсолютно все коллекции хронографов от недорогих до супер гедонистических.
https://podium24.ru/

Reply
TimothyBoore mai 28, 2024 - 21:08

Несомненно актуальные новости мировых подиумов.
Все мероприятия всемирных подуимов.
Модные дома, лейблы, высокая мода.
Приятное место для трендовых хайпбистов.
https://furluxury.ru/

Reply

Leave a Comment