Dacă ai observat că al tău copil nu vrea să salute sau chiar nu schițează nici măcar un zâmbet în fața unei persoane străine, este posibil ca acesta să simtă anumite rețineri din punct de vedere emoțional, justificate pe baza rușinii.
Dar ce de ce apare rușinea?
Evident că discutăm aici și despre factorii genetici, astfel încât, îți recomand să arunci o privire peste însăși copilăria ta. Nu erai și tu oare un copil care deseori simțea rușine? Sau poate tatăl copilului tău a fost un băiețel mai timid?
Totuși, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în trecut, acum nu mai avem scuze. Sunt suficiente resurse, materiale și metode prin care îți poți ajuta micuțul să își depășească această stare.
Dar ce fac eu atunci când copilul meu este timid? Cum mă comport?
Deseori, părinții copiilor timizi încearcă să îi împingă spre acțiune sau să le reproșeze că sunt așa.
Haide, mami, salută! / Hai, cum spui? Te roagă mami! / De ce ești rușinos? / Nu trebuie să-ți fie rușine!
Acestea sunt doar câteva exemple de exprimări pe care unele mămici le pot avea față de copiii lor. Este important să înțelegem că nu există exprimări sau comportamente rele, ci doar tipare pe care le-am văzut / auzit și noi în copilăria noastră și pe care, de multe ori fără să vrem, le ducem mai departe.
Astfel, obinșuiește-te să devii din ce în ce mai conștientă de felul în care te exprimi în fața copilului tău și, înainte de toate, să îi accepți emoțiile. Copiii sunt conduși de emoții mult mai mult decât de rațiune, așa că oricât am încerca noi să le schimbăm o trăire, pe moment, s-ar putea să facem chiar mai mult rău și să amplificăm acea stare negativă!
Așadar, dacă îți dorești ca al tău copil să fie tot mai încrezător în sine și să își depășească rușinea, ține minte că este vorba despre practică, exercițiu conștient și multă răbdare. Da, copiii noștri pot fi mai curajoși decât am fost noi cândva, însă haideți să le acordăm timp și empatie.
Având răbdare cu ei și acceptându-le stările, îi ajutăm să treacă mai ușor peste acele rețineri.
Iată mai jos 3 pași simpli care te vor ajuta să știi ce și cum să faci în momentele în care copilul tău se simte rușinat:
- Acceptă-i emoția: „Înțeleg că îți este rușine.”
- Nu pune presiune pe el! Evită să îl obligi să facă ceva (de pildă, să salute), pentru că s-ar putea ca el să devină și mai închis în el.
- Oferă-i libertatea de a alege, menținând limitele în același timp! Exemplu: „Nu trebuie să o saluți acum pe doamna, îi poți spune „Bună ziua!” mai târziu. Totuși, vom rămâne în continuare aici, pentru că eu doresc să vorbesc cu dânsa. Tu te poți juca acolo sau lângă mine. Ce preferi?” (în acest caz, nu plecăm de la întâlnire doar pentru că micuțul se simte rușinat / vrea să plece – menținem limita în continuare).
Eu îți recomand să începi cu acești 3 pași simpli pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste timiditate, iar dacă vei avea nevoie de ajutor suplimentar, te aștept cu drag în consilierea parentală online!
Cu bucurie și recunoștință,
Hermina
Psiholog & Consilier
Sursa foto: www.raisingchildren.net.au
