Cum sa nu-i transmiti copilului suferinta ta ?

by herminapopa

De 5 ani de cand lucrez cu copii si cu mamele acestora, am intalnit multe femei care apelau la ajutorul meu tocmai pentru a le spune ce si cum sa faca, astfel incat sa nu-i raneasca pe micutii lor. Fie ca e vorba de un divort, decesul cuiva drag sau orice alt tip de suferinta cu care o mama se poate confrunta, femeia are tendinta initiala de a-si proteja puiul, lucru care nu este deloc gresit, dar cum poate ea sa faca asta? Cum sa isi gestioneze propriile trairi astfel incat acestea sa nu il afecteze pe copilul sau?

ACCEPTA

Regula numarul 1 consta in acceptarea starilor pe care le ai. Oricat de mult am vrea noi sa nu simtim anumite emotii, daca deja ele si-au facut cuib in corpul nostru, este important sa le spunem „Bun venit!”. Sigur ca multe stari prin care trece o mama pot fi neplacute si greu de acceptat, insa cu exercitiu, orice se poate.

Momentan, sunt insarcinata in luna a 4-a si am experimentat fel si fel de stari, contrar dorintei mele de a ma „proteja” cat mai mult din punct de vedere emotional, dorinta pe care am avut-o, evident, inainte de a ramane insarcinata. Atunci cand hormonii „joaca” in corpul tau, este aproape imposibil sa iti controlezi emotiile si nici nu are rost sa faci acest lucru. De ce? Pentru ca femeia este precum apa: daca ea isi da voie sa traiasca emotiile cu care intra in contact de-a lungul zilelor, ea se va si elibera de ele. In acest fel, si copilul va intelege acest mesaj: emotiile vin si pleaca, deci si eu am dreptul sa simt orice stare.

Asa ca, draga mea, indiferent daca esti insarcinata sau puiul tau este mai mare, observa-te zi de zi si accepta ceea ce simti. Emotiile noastre nu sunt gresite, ele sunt cat se poate de normale. Acceptandu-le pe ale tale, ii vei transmite micutului tau ca si el este acceptat si iubit neconditionat, indiferent de starile prin care trece.

GESTIONEAZA

Regula numarul 2 se refera la a face ceva cu acele emotii. Ok, le acceptam, dar doar atat? Evident ca nu. Sunt atatea metode prin care te poti elibera de starile tale! De exemplu, respirand constient, iti poti imagina cum pe fiecare expiratie, starea aceea apasatoare iese incet din corpul tau. Si chiar daca nu iese complet in acele momente, mai gazduieste-o pentru un timp, pana cand va putea pleca de tot.

O alta metoda de eliberare a emotiilor negative este meditatia. Gasesti aici una dintre meditatiile mele profunde care te ajuta sa te reconectezi cu tine si cu emotiile tale, eliberandu-te in acelasi timp de cele neplacute.

Intre noi si starile noastre negative se creeaza de multe ori o relatie de dependenta. Asa ca, daca pana acum nu ai mai lucrat cu tine si cu starile tale, da-ti timp. Acestea se vor diminua treptat, pe masura ce si tu vei evolua din punct de vedere personal si spiritual. Cu cat vei fi mai blanda cu tine, cu atat mai usor iti va fi sa accepti si emotiile prin care treci tu, iar apoi, copilul tau.

Daca intelegem ca durerile emotionale sunt normale, mai ales in cazuri precum amenintarea sigurantei personale sau atunci cand pierdem ceva / pe cineva (oameni, job, casa, bani s.a.m.d.), ne este mai usor sa trecem prin acele situatii si sa ne protejam si copiii. Trairile negative nu pot fi evitate toata viata si nici nu este sanatos sa facem acest lucru, de aceea este indicat sa le acceptam si sa le gestionam, nicidecum sa fugim de ele.

O mama care lucreaza cu ea si cu propriile sale emotii, este o mama care va rupe lantul traumelor transgenerationale si isi va proteja si copilul din punct de vedere emotional, fara sa mai aiba dorinta de a ascunde ce simte ori de a tine totul in ea.

Asadar, da-ti voie sa simti si sa TE simti, draga femeie! Aceasta este calea catre fericirea ta si a copilului tau…

Pana data viitoare, toate cele bune!

Cu drag, Hermina Popa

Psiholog & Consilier

Sursa foto: www.aboutkidshealth.ca

Leave a Comment