Cum scap de gândurile negative?

by herminapopa

Atunci când vorbim despre fericire, automat ne raportăm și la gândire. Sfaturile îți arată pe ce drumuri să mergi, dar nu îți vor deschide ușile care îți ies în cale și nici nu vor umbla în locul tău. Așa că, fericirea se construiește! Iar ca să fim fericiți, avem nevoie de o gândire sănătoasă. Deși pare greu pentru mulți dintre noi, gândurile negative pot fi schimbate și modelate, în timp. Care sunt pașii spre gândirea pozitivă și ce legătură au aceștia cu fericirea noastră, aflați în rândurile de mai jos!

Cum să fiu fericit?

E minunat să meditezi, să trăiești în prezent și să te bucuri de fiecare rază de soare pe care o vezi. Să fii recunoscător pentru lumină, apă și chiar pentru aerul pe care îl respiri GRATIS! Bineînțeles, zilnic poți găsi zeci de motive (dacă nu chiar sute) pentru care să fii recunoscător. Iar a trăi în prezent te ajută să conștientizezi fericirea zi de zi, clipă de clipă. Totuși, uneori îți vine în minte câte un gând sumbru, care trezește în tine anxietate, furie sau tristețe. Și oricât de frumos ar fi prezentul, e greu să fii acolo, dacă mintea nu-ți dă pace. E clar, gândurile noastre ne influențează fericirea, pentru că ne afectează stările. Și stările ne spun cum ne simțim. Așa că, degeaba-i fain afară, dacă noi suntem cu moralul la pământ…

Ce fac cu gândurile negative?

Mă bucur că ai citit până aici și îți mulțumesc! De-acum încolo depinde doar de tine dacă vei începe să lucrezi și la gândirea ta, nu doar la concentrarea pe prezent. Gândurile sunt niște semințe plantate de mult timp în noi. Sunt acele voci pe care le auzeam atunci când eram copii și care au devenit un fel de dictatori de-ai noștri, pe care doar noi îi auzim și, culmea, îi ascultăm în continuare.

Ai grijă ce alegeri faci! / Ești sigur?… / Dar CEILALȚI ce părere au? Nu ești suficient de bun! / Mai gândește-te o dată! / Crezi TU că banii se fac așa ușor, habar n-ai cum e viața!

doar câteva exemple de „semințe” plantate și udate

De-aceea, spuneam mai devreme că fericirea se și construiește. A trăi în prezent înseamnă a te concentra doar pe aici și acum, fără a lăsa acele voci să se mai facă auzite. Totuși, pentru a fi cu adevărat fericiți, avem nevoie să schimbăm acele tipare mentale TOXICE! Oricât de mult ne-am concentra să le evităm sau să le înțelegem, e musai să le și schimbăm. Ele sunt întipărite în mintea noastră subconștientă. Au nevoie să fie scoase la suprafață și remodelate. Altfel, ele rulează la nesfârșit, iar noi suntem prinși în filmul vechi, tragic și aparent fără scăpare.

Cum ne schimbăm gândirea?

Cu încredere și perseverență. Dacă te gândești că nu, gândirea pozitivă nu te ajută la nimic, că nu, nu te poți schimba, te anunț acum că acestea sunt doar semințele acelea din mintea ta care, ghici ce? S-au făcut plante mari (buruieni, aș spune eu) și sunt o piedică în evoluția ta – dacă nu faci ceva cu ele. Dar, dacă devii acum conștient de acest aspect și ȘTII că ele sunt doar gânduri cu care te-ai obișnuit de ani și ani, le poți schimba. Poți face ceva!

Primul pas este CONȘTIENTIZAREA. Fii conștient de gândurile tale și realizează că ele sunt deja obișnuință pentru tine. Ca să ieși de pe acel pilot automat, ai nevoie să fii în prezent. Atunci când ești relaxat, concentrat pe prezent și pe respirația ta, poți repeta noi gânduri (afirmații pozitive) cu care mintea ta se va obișnui în timp. Iar mai târziu, vor deveni noua ta realitate. Și va fi una magică, pe cuvânt îți spun!

Alege afirmații scurte, puține la început (de preferat una, două), și concentrează-ți toată atenția pe ele. Simte-le și crede-le cu toată ființa ta. Doar așa mintea ta creează noi conexiuni neuronale. Dacă nu suntem acolo cu toată energia noastră, le repetăm degeaba. E ca mersul pe bicicletă (sau condusul): la început, toată atenția noastră este ACOLO. În timp, nici nu mai conștientizăm că pedalăm sau ca schimbăm viteza. Așa e și cu gândirea pozitivă: după numai câteva zile te vei identifica din ce în ce mai mult cu noile gânduri, pentru că vor deveni o nouă rutină pentru mintea ta.

De ce să mergi pe același pilot automat de ani de zile, când ai putea forma unul nou și performant, făcut preponderent din gânduri frumoase, pozitive?

Te provoc să începi chiar de azi să lucrezi cu mintea ta! Eu îți las aici o afirmație frumoasă care sper să te ajute în practica ta personală.

Eu sunt și manifest iubire!

Până data viitoare, mult spor în toate!

Cu drag, Hermina

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment