Tu cum alegi să trăiești?

by herminapopa

Când ești nervos, grăbit sau agitat și țipi la cel de lângă tine, amintește-ți cum te simțeai tu când un adult striga la copilul din tine. Când îți vine numai să critici, să jignești sau doar să etichetezi pe cineva, amintește-ți care parte din tine nu îți place de o vezi aproape mereu la ceilalți. Când ești trist, cu moralul la pământ și fără chef să pui jos piciorul din pat, amintește-ți ce miracol că exiști și ce bine că ai deschis ochii și astăzi! Nu te simți bine acum, e-adevărat, dar după ce ieși, mergi, faci, dai și ajuți, simți cel puțin acea satisfacție sau mulțumire că ai avut un folos. Și apoi vei fi mai bine. Și mai bine. Și tot mai bine. Când ești copleșit de gânduri negative care îți întunecă ziua, adu-ți aminte că sunt doar gânduri. Tu ești mai mult decât atât. Mult mai mult! Când cineva te enervează, amintește-ți că TU ești cel care se enervează după asimilarea și interpretarea unor vorbe primite. Poți alege la fel de bine să privești altfel situația.

De pildă, să empatizezi și să înțelegi DE CE acel om vorbește așa. Sau, pur și simplu, să nu cauți niciun răspuns și doar să înțelegi că, oricum, nu o face din plăcere. Ceva sigur are. Cum ar fi dacă ai încerca măcar o dată să dai înapoi iubire? Cum ar fi dacă ai interpreta altfel viața? Cum ar fi dacă ai fi recunoscător pentru faptul că exiști, că vorbești, că râzi, că ai atâtea și că poți gândi? Cum ar fi oare?

Ai fi mai fericit. Ai fi mai bine. Tu alegi ce experiențe vrei să trăiești zi de zi. Tu alegi ce gânduri vrei să ai. Tu alegi dacă vrei să fii fericit sau nu.

Ai fi mai bine dacă ai prinde încredere în tine și în ceilalți. Ai fi mai bine dacă ai crede că nu ești singurul care mai are zile proaste. Ai fi mai bine dacă ai deschide ochii și dacă ai vedea că ești o ființă complexă și te poți modela așa cum vrei tu. Iar dacă trecutul nu te lasă să mergi mai departe, oprește-te din drum și stai nițel cu el. Observă-l, iartă-l și iubește-l. Putem să ne plângem de experiențele prin care am trecut sau să facem ceva frumos din ele. Nu le putem schimba, dar ne putem folosi de ele ca să devenim mai buni decât am fi fost, poate, fără acele traume sau experiențe dureroase.

Ca să „facem altceva cu ele“, trebuie să le înțelegem și doar apoi să le depășim. Eviți azi, eviți mâine, dar nu vei putea să le eviți la nesfârșit. Așa că, dacă vrei să plantezi noi semințe și să culegi noi realități de ale tale, smulge buruienile din grădina trecutului. Altminteri, cum ar mai putea crește astăzi ceva frumos? ☺️

Ai încredere în tine. Viața poate fi minunată dacă așa alegi să o vezi! Dar ca să o vezi, trebuie sa mergi mai departe. Poți merge mai departe. Și poți merge chiar frumos! Încearcă…

Gânduri bune și senine!

Sursa foto: https://www.countryliving.com

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment