Graba: ne strică sau nu treaba?

by herminapopa

Sunt o persoană destul de nerăbdătoare. „Hermi, ai răbdare“ este o replică pe care am auzit-o de atâtea ori, încât parcă deja a devenit un fel de gând automat în mintea mea. Gând pe care, totuși, de cele mai multe ori nu îl ascult.

Citesc și studiez psihologia, pentru că îmi place. Așa că, zic psihologii, acceptă-te așa cum ești. Știți care este problema? Că nu am răbdare nici măcar să stau în acceptarea asta. Drept urmare, sunt conștientă că ar fi bine să fiu mai temperată, mai calculată. Bine, bine, dar cum?

Se zice că-i bine să iei deciziile gândindu-te de 10 ori înainte. Ce-i sigur, e sigur! Răbdarea din mine nu e prea de acord…😁 Cu toate acestea, vă spuneam că încerc să nu mă mai grăbesc atât de mult și uneori chiar îmi place. Alteori, mi-e ciudă, fiindcă deja o dau în lene. Noua soluție? Să știi când să fii grăbit și când să fii temperat.

Am învățat să fiu grăbită atunci când iau o decizie independentă, care ține strict de dorințele mele. Prin urmare, îmi asum consecințele, fie ele pozitive ori negative. Aici e de subliniat faptul că trebuie să ne cunoaștem propriile nevoi și plăceri. Altfel, nici în 10 ani nu am mai putea lua o decizie personală. Profesional, consider că toate deciziile pe care le-am luat (și care, apropo, au fost spontane) mă caracterizează și îmi prind bine. Era o vreme în care mă consultam cu alții inclusiv în alegerea felului de mâncare. Pe de altă parte, deciziile acestea spontane și intuitive (cred că se bazează mult și pe intuiție) pot fi dăunătoare pe termen lung dacă nu ne organizăm sarcinile.

Să luăm pasiunea mea pentru scris drept exemplu. Ok, a fost acel moment „Aha!”, însă mai departe trebuie pus in practică, trebuie căutat, citit, selectat, organizat. Brian Tracy vorbește foarte frumos despre planificare în cartea sa, „Începe cu ce nu-ți place“. Este o carte ușor de citit și numai bună de aplicat în orice domeniu al vieții, cu accent pe cel profesional. Pe mine m-a ajutat mult și o recomand cu încredere mai departe!

Să nu vă gândiți că acum sunt cea mai organizată persoană din lume – nici vorbă! E greu să ieși din zona de confort, însă merită efortul. Oricum, asigurați-vă că vă organizați acele activități care vă plac. În cazul în care încă nu faceți ceea ce vă place, vă sugerez să începeți să vă „redescoperiți“ – căutați-vă pe voi înșivă! Iar dacă sunteți mereu pe grabă făcând ceea ce vă place, cu siguranță nu v-ar strica să fiți mai organizați și să vă faceți niște planuri. Citiți cartea și o să înțelegeți mai bine ce scriu eu pe aici! 😉

Așa că, graba strică treaba doar atunci când nu o folosești cum trebuie. Îmi place să cred că „defectele“ noastre ne pot ridica dacă știm cum să le folosim. În același timp, ne pot trage în jos dacă ne plângem mereu de ele sau dacă suntem de părere că nu le putem schimba. Tu ce faci cu propriile tale defecte?

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment