Săculețul plin cu frici

by herminapopa

Salut! Sunt Ema, o fetiță foaaarte specială! De ce specială? Pentru că sunt surioara unui băiețel special. Cum? Nu ști a cui? A lui Bob!

Chiar dacă îl cunoști sau nu pe Bob, îți spun de pe acum că este un băiat foarte isteț! Are doar 5 ani (sau orice altă vârstă are copilul căruia îi citim povestea) și deja e tare priceput la joacă! Toată ziua s-ar juca orice, numai să știe că e în siguranță. Aaa, am uitat, tu nu ști câte frici are Bob! La fel ca mine și ca toți ceilalți oameni, și Bob are frici. Îți voi spune acum unde le ascunde. Ești curios? Să începem!

În camera sa, lângă dulapul de haine, Bob ascunde un sac magic. Acolo, înăuntru, se ascund toate temerile lui despre care încă nimeni nu știe nimic. Nu le-a mai arătat nimănui, doar mie mi-a povestit mie despre ele, din greșeală, zice el. Și, șoptit-șoptit (povestim cu voce șoptită), îmi spune că în sacul său ascunde frica de întuneric, de șerpi și de elefanți. Tot acolo mai ține și rușinea pe care o simte uneori când trebuie să salute pe cineva sau când spune o minciună. Mai ascunde acolo multe frici, dar nu îmi mai amintesc bine care erau. Ia să vedem, în săculeț Bob mai ascunde frica de … (provocăm copilul să adauge frici, în funcție de propriile sale temeri) și de … , așa! Și, după ce le-a scos aproape pe toate să mi le prezinte, ce să vezi?

Hei, deja mă simt mai curajos! Wow! Dar ce s-o fi întâmplat oare?

Ooo, dragul de el! Habar n-avea cât de mult îl ajutase faptul că îmi vorbise și mie despre ele! Normal că mie mi-a putut spune, doar eu eram surioara lui și în mine avea încredere. Putea să îi povestească și mamei sale, tăticului sau unui prieten foarte bun. Fricile, la fel ca și secretele, nu se spun oricui. Dar, dacă le mai scoți din săculeț, vei vedea că se micșorează exact ca fricile lui Bob! Wow, ce minunăție – temerile sale erau acum de 2 ori mai mici! Bob se simțea tare eliberat.

Hmm, văzând cât de fericit este acum că a împărtășit cu mine fricile sale, cred că mâine îi voi aduce și eu săculețul meu plin cu temeri. Hei, normal că și eu am lucruri de care îmi este frică! Toți avem. Of, nu e ușor să scoți fricile în fața oricui. Dar el este fratele meu, cu siguranță mă va înțelege.

Îmi pare rău, aș vrea să mai stau cu tine, dar deja este târziu, trebuie să îmi strâng jucăriile din cameră. Mâine am să fac și eu puțină ordine în săculețul fricilor mele. Ce temeri crezi că voi scoate eu de acolo?

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Leave a Comment