Scrisoare de iertare pentru copii

by herminapopa

Se cunoaște deja mult prea bine faptul că iertarea este benefică pentru noi toți, indiferent dacă suntem copii sau adulți. Astfel, eu le recomand mereu copiilor exercițiile iertării. Deși știm că nu e bine să porți gânduri rele față de alții care ți-au greșit și nici să îi ignori, uneori o facem doar superficial, pentru că trebuie, iar alteori nici măcar nu ne mai gândim acolo, lăsând răni ascunse și nevindecate. Bine, bine, și-atunci cum îi învățăm pe cei mici să ierte cu adevărat din suflet?

Scrisoarea de iertare. Dacă ne referim la copiii care știu deja să scrie, le putem recomanda să realizeze o scrisoare de iertare către o anumită persoană. Prin această metodă, copilul aduce la suprafață (nivelul conștient) gânduri și emoții negate, evitate sau chiar transformate în dorințe de răzbunare. Vă recomand următoarea structură pentru scrisoarea de iertare:

  1. Evenimente din trecut menționarea greșelilor pe care acea persoană le-a realizat cândva față de copil, chiar dacă au fost comise intenționat sau nu. Se întâmplă deseori ca anumite persoane din viețile copiilor să facă greșeli fără să vrea, din cauza faptului că atât au știut și au putut face la acea vreme. Aici intră inclusiv traumele adulților care se trag din copilărie. De aceea, scrisoarea de iertare este benefică și pentru cei mici care deja au crescut.
  2. Gânduri și emoții de-ale copilului din trecutde data aceasta copilul scrie ce gândea atunci când a fost rănit și ce fel de trăiri i-au fost declanșate. Este important ca până ajungem la iertare, să se realizeze conștientizarea emoțiilor grele resimțite cândva și poate blocate acolo sau evitate. Iar dacă nu le scoatem la suprafață, nu facem altceva decât să purtăm în continuare sentimente grele față de alte persoane, sentimente ce vor avea efecte asupra noastră și nicidecum asupra altora. „Nu-l iert, pentru că nu merită!!!” – această expresie îmi va afecta starea mea emoțională (îmi poate declanșa furie) într-un moment în care cel care mi-a greșit poate stă pe un șezlong relaxat la mare și nici nu știe că eu stau aici și mă stresez din cauza lui. Concluzia: merită să iertăm, o facem pentru noi!
  3. Gânduri și emoții din prezent iertarea propriu-zisă. Copilul conștientizează acum că merită să ierte acea persoană, fiindcă el va fi primul care va beneficia de pe urma acestui exercițiu, simțindu-se eliberat de cel puțin o povară sufletească.

Așa că, nu mai stați pe gânduri! Puneți mâna pe un pix și-o foaie și apucați-vă de scos resentimente, ură, gânduri și emoții negative ce mocnesc demult în voi. Cel mic poate realiza o scrisoare către colegul de bancă, iar voi, cei mari, poate una către mama? Tata? Soțul sau soția?

Încă ceva: asigurați-vă copilul că nimeni nu îi va citi scrisoarea (doar dacă dorește el), pentru că nici măcar nu va fi trimisă cuiva! Șiii, dacă este încântat de idee + zace în el un talent ascuns, poate realiza chiar și un desen sau o pictură către acea persoană, tot în semn de împăcare.

Iertarea poate fi dureroasă uneori, dar lasă doar pace în urma ei!

Sursa foto: www.dailyexcelsior.com

Hermina Popa

Psiholog Licentiat, Consilier pentru Dezvoltare Personala si Formator

Te poti programa la o sesiune de consiliere parentsală cu Hermina printr-un simplu mesaj pe Whatsapp la numarul 0729 710 486. Poți opta pentru consultanța rapidă (15 minute) sau pentru consilierea online prin apel video. Alege ceea ce este potrivit pentru tine!

Leave a Comment